Logo

Tudósítások, cikkek


Riport a testvérvárosi delegáció résztvevőivel - 2018.06.30.

Riportok:
Selyem Zsigmond vállalkozó, Kunszentmiklós,
Seffer Attila polgármester, Bácskossuthfalva

Megjelent cikk a szoljon.hu oldalról - 2018.07.01.

Több ezren látogattak ki szombaton a Múzeumparkba, a XX. Karcagi Birkafőző Fesztiválra, ahol a jórészt karcagi és környékbeli versenyzők mellett az ország távolabbi részéről is érkezett a 250 főző. A nap során a 400 kaszrolyban, bográcsban 20 ezer adag birkapörkölt főtt és fogyott el.

- Nálunk a birkafőzés tudománya generációk óta apáról fiúra száll - mondta a karcagi id. Csontos György, aki mellett ott főzött felesége, fiai és unokái.

- A jó pörkölt már a birka kiválasztásánál eldől, hiszen az adja meg fele részben a pörkölt alapját. Fontos a fával, öntöttvas kaszrolyban való főzés, és az, hogy csak hagyma, paprika, és só mehet a pörköltbe - hangsúlyozza Csontos György, aki szerint a sziken nőtt birkából van jó karcagi módra készül - perzselt körömmel, fejjel, hagyományos fűszerezéssel - készült pörkölt. Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke pörköltjében juhász hurkát is főzött.

- A karcagi módra felkészített birkapörköltben fő a juhbélbe töltött kenyér. Amikor a kenyér megszívja magát a szaftból nagyon finom lesz, régen a bor, ma a sörkorcsolyát jelentette. Én is nagyapámtól tanultam a készítését, régen a juhász hurka nagy érték volt.

- A délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett Seffer Attila. - A mi pörköltünk levesesebben készül, s a végén megspékeljük egy kis káposztával a tetejét. Most azonban a karcagi főzősegítségemmel úgy döntöttünk, hogy bár hoztam káposztát, azt most elgurítjuk és karcagi módon főzünk, mert szeretném átvenni a nagykunsági ízeket, fortélyokat. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a fejben dől el minden.

- Ha az embernek a nyelvében, fejében van egy karcagi birkapörkölt íz, tudja milyennek kell az övének is lennie. Ezért tudnak a karcagiak jót főzni. Remélem a nap végére az enyém is olyanra fő, amilyennek lennie kell, amilyen ízre emlékszem - mondta a képviselő.

- Húsz évvel ezelőtt a Múzeumparkban kb. 30-32 főző és néhány száz fő résztvevő volt. Ma már több százan főzik itt a birkapörköltet. Bízom abban, hogy ez még 20 év múlva is így lesz - mondta Dobos László polgármester.

- Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök helyettes szerint a birka gazdasági ágazat is. - Ne felejtsük el, 1 millió 200 ezer birka van Magyarországon. Körülbelül 14 ezer tonna birkahúst exportálunk évente, amiből 12-13 milliárd forint bevétele van az országnak.

- Épp ezért nemcsak a birkafőző hagyományokat, a szülőföld szeretetét tarjuk fontosnak, hanem azt is, hogy holnap is legyen olyan szakember, aki a jószágot kihajtja a legelőre - hangsúlyozta Varga Mihály. Dr. Berkó Attila kormánymegbízott szerint nagyon jó látni, hogy Karcag utcái megtelnek ezeken a napokon a népi hagyományokkal és a karcagi vendégszeretettel.

- A Benke László vezette szakmai zsűritől hatan-hatan vehettek át bronz, ezüst és arany minősítést. Utóbbiakat kapták: Kovács Sándor Túrkeve, Agócs Zoltán, Csanádi Istvánné, Nagygyögy Jenő, id. Csontos György és Kiss István - ők mindannyian karcagi versenyzők voltak. A XX. Karcagi Birkafőző Fesztivál legjobb pörköltjét is Kiss István készítette, így megvédte tavalyi címét.

Szoljon.hu Fotó galéria Fotó galéria - Infor Karcag 1 Fotó galéria - Infor Karcag 2