A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos lakossági tájékoztatás

Karcag Város Önkormányzata nevében a COVID-19 koronavírus megjelenésének és terjedésének megelőzése érdekében az Operatív Törzs ajánlásait figyelembe véve nyomatékosan kérem Önöktől a következőket!

  • Kérem, hogy a pánikkeltés elkerülése miatt kizárólag csakis a hiteles, az Operatív Törzs folyamatosan frissülő ajánlásait tekintsék mérv- és irányadónak a koronavírus kapcsán!
  • A következő hetekre tervezett utazásaikat, különösen a nemzetközi utazásokat felelősen gondolják át, lehetőségeik szerint halasszák el!
  • Tartsák be a Tisztifőorvosi szolgálat és a szakemberek tanácsait! Gyakori, alapos kézmosást, kézfertőtlenítést alkalmazzanak, és ellenőrizzék, hogy gyermekeik is megteszik ezt.
  • A tömegközlekedést biztosító társaságok soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezettek be utasaik és munkavállalóik érdekében. Ezek keretében fokozottan takarítják az állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat. Kérem, hogy a járművek és megállók tisztaságára fokozottan ügyeljünk!
  • A következő hetekben ajánlott kerülni a kézfogással vagy egyéb fizikai kontaktussal járó köszönési formákat. Rendszeresen fertőtlenítsék a gyakran megérintett felületeket, eszközöket! Ne feledkezzen meg a számítógépek billentyűzeteiről és a mobiltelefonok teljes felületéről sem!
  • Amennyiben a napokban térnek vagy tértek haza fertőzéssel érintett országból, lehetőleg ne menjenek munkába vagy iskolába! Ha tehetik, maradjanak otthon legalább 14 napig akkor is, ha tüneteket nem érzékelnek magukon!
  • Abban az esetben is gondosan mérlegeljék a munkába állást és az iskolába való visszatérést, ha olyan területről térnek vagy tértek haza az elmúlt napokban, melyet a koronavírus nem sújt járványos méretekben.
  • Amennyiben tüneteket észlelnek magukon vagy közvetlen közösségeikben, maradjanak otthon, telefonon lépjenek kapcsolatba háziorvosukkal! Amennyiben a háziorvos ezt szükségesnek ítéli, speciális mentőegységet fog küldeni, amely a vírusteszt elvégzésére alkalmas létesítménybe szállítja a feltételezett betegeket.
  • Kérem az intézményeket, vállalatokat, civil szervezeteket és közösségeket: gondosan fontolják meg nagyobb csoportosulással járó rendezvényeik megtartását, és vegyék figyelembe az Operatív Törzs legfrissebb ajánlásait! Kérem, hogy mérlegeljenek, mielőtt ilyen rendezvényeken részt vesznek!
  • Bejelentést tehetnek és további információt kaphatnak a koronavírussal kapcsolatban az Országos Ügyeleti Központ zöldszámain és e-mail címén éjjel-nappal: 06-80-277-455, 06-80-277-456; koronavirus@bm.gov.hu

Kérem, hogy a fenti ajánlásokat betartva, fokozott figyelemmel és alaposan tájékozódva mindannyian tegyünk együtt közös erőfeszítést az esetleges járványhelyzet megelőzése érdekében!

Karcag város egészségvédelme érdekében felelős együttműködésüket kérem!

Dobos László s.k.
Karcag város polgármestere

Oldal tetejére